Türkiye’de üretiliyor… İlaç olarak kullanılıyor
Sivas merkeze 151 kilometre uzaklıkta bulunan Divriği ilçesi balı ve tarihi dokusuyla ünlüdür. Sanayi tesisi bulunmayan ve dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan endemik bitkilerin bulunduğu Divriği ilçesi, balıyla şifa sunuyor. İçerisinde 3 bine yakın flora çiçeğinden toplanan ekstraktların yer aldığı Divriği balının birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilse de çiçek açan çiçekler açısından dünyada sadece Rize’nin Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer balı ile adeta yarışıyor. . Bitki örtüsü. Divriği balı 3 bine yakın çiçek florası ekstraktından üretilirken, Anzer balı ise 5 bine yakın çiçek florası ekstraktından üretiliyor. Sabah aç tüketilen Divriği balı antibiyotik özelliği kazandırır. Pankreas ve karaciğerdeki insülin salınımını dengeleyen Divriği balı, mide, bağırsak ve sindirim sistemindeki yaraları iyileştiriyor, kan şekerini düzenliyor. Bu nedenle Divriği balı “Bal değil şifalı” olarak anılır.
“DİVRİĞİ BALI; “BUZAĞI 2.500 İLE 3.000 ARASI ÇİÇEK TOPLADI”
Bal hakkında bilgi veren Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Divriği balının 2.500 ile 3.000 arasında çiçekten oluştuğunu belirterek, şunları söyledi: “Divriği özel bir yer. Divriği Ulu camii ve hastanesi başta olmak üzere sarayları, hanları, hamamları, köprüleri, bedestenleri ve arastasıyla özel bir mahalledeyiz. Ayrıca gastronomi dediğimiz, turizme de etkileri olan bir akım başladı. Markamız Divriği balı ve Divriği kuru kremasıdır. Bal neden önemlidir ve insanlar onu neden tüketmeli? İlk önce seninle bu konuyu konuşmak istiyorum. Divriği’nin rakımı 900’den başlayıp 3 binlere kadar ulaşıyor. Bu, çiçek florasının kademeli olarak mevsimselliğine ve yoğunluğuna yol açar. Divriği balı; 2.500 ila 3.000 çiçekten oluşan bir petektir. “Aslında bu bal değil, ilaç” dedi.
“BAL ÜRETİMİ AÇISINDAN BU BÖLGENİN KORUNMASI VE DÜNYA PAZARINA AÇILMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Bölgenin bal üretimi açısından korunarak dünya pazarına açılmasının çok önemli olduğunu belirten Başkan Gök, şöyle konuştu: “Bu baldan sabah aç karnına bir kaşık tüketirseniz antibiyotik etkisini göreceksiniz. Balın kendi özelliklerinden dolayı mide, bağırsak ve sindirim sistemindeki yaraları iyileştirir ve kan şekeri seviyesini düzenler. Pankreas ve karaciğerde insülin salınımını dengelediği için sağlıklı bir besin tüketerek vücudunuza fayda sağlar. ilaç çünkü 2.500’ün üzerinde bitkiden bal üretiyor.Bu balın değerli olmasının bir diğer nedeni de burada sanayi olmamasıdır.Dolayısıyla tükettiğiniz tamamen doğal baldır.İnsanların hasta ve yaşlılarına verdikleri balın bal olmasını tavsiye ederiz. Divriği’den satın aldık.Belediye olarak Divbal’i tescil ettirdik.Gerçekten bal yemek isteyen tüm hemşerilerimize ve tüm dünyaya bu balı tanıtıp satacağız. Bal florası Yozgat’tan başlayıp Hakkari’ye kadar uzanıyor. Malatya’dan indiğinizde endüstriyel ve tarım kimyasalları ile kirlendiğinden gerçek bal üretemiyorsunuz. Bal üretimi açısından bu bölgenin korunması ve dünya pazarına açılması çok önemli. Çünkü balımız en kalitelisidir” dedi.