Güncel Haberler

Ankara’da gıda güvenliği paneli düzenlendi – Son Dakika Türkiye,Çevre Haberleri

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Dünya Gıda Güvenliği Günü kapsamında Ankara'da “Taklit ve Tağşişin Gıda Güvenliğine Etkileri” konulu panel düzenledi. Panelde Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığından Dr. Betül Vazgeçer, Türk Tabipleri Birliği Prof. Toplantıya Tüketici Hakları Derneği'nden Dr. Selçuk Dağdelen, Ergün Kılıç ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan Funda Uyar Özpınar konuşmacı olarak katıldı.

“GÜVENİLİR GIDA ELDE ETMEK ÇOK ZOR”

Açılış konuşmasında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, “Devlet gıdayı yeterince yönetemiyor” dedi. Türkiye'de güvenli gıdaya ulaşmanın giderek zorlaştığını belirten Üzümcü, şöyle konuştu: “Gıda güvenliği garanti edilemediği için ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Sürdürülebilir gıda sistemleri oluşturmak için, gıda fiyatları düşerken güvenli gıdanın doğru insan olduğunu kabul etmeliyiz. Dünyada, ülkemizde ise yüksek oranda artıyor. Yanlış ve akıl dışı ekonomik uygulamalar “Yanlış politikalar bu duruma yol açtı” diyen Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Politikalar Konseyi Gıda Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Begüm Özel şunları söyledi: “Gıda enflasyonu nedeniyle taklit ve tağşiş ciddi bir sorundur. Bakanlığımızın denetimi var ama arttırılması gerekiyor. Bakanlığa sorduğumuzda gizli üretim olmadığını söylüyorlar ama üreticiyle konuştuğumuzda bir sorun var gibi görünüyor. Sorunları görmezden gelmeye devam edemeyiz.”

“BAKANLIK ŞEFFAFLIĞI ARTIRMALI”

Tarım ve Orman Politikaları Bakanlığı Doktoru. Betül Vazgeçer gıda güvenliği yaklaşımları üzerine bir sunum yaptı. Gıda güvenliği politikalarını anlatan Vazgeçer, bakanlığın tüketicilere yönelik şeffaflığı artırması gerektiğini söyledi. Türk Tabipleri Birliği Prof. Dr. Selçuk Dağdelen, sağlıksız gıdaların tüketicilerde yarattığı rahatsızlıktan bahsetti. Dağdelen, “Türkiye'de obezite ve diyabetin önüne geçemiyoruz. Endokrin bozucular gençlerimizin üreme sağlığını tehdit ediyor.” Tüketici Hakları Derneği'nden Ergün Kılıç da gıda tağşişlerinden dolayı tüketicilerin uğradığı ekonomik kayıplara ilişkin bir sunum yaptı. Kılıç, “Kendi endemik bitkilerimizi yetiştirebilecekken neden yabancı topraklarda yetişen ürünlere kaynaklarımızı zorluyoruz?” soruyu sordu. Daha sonra kürsüye çıkan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan Funda Uyar Özpınar, gıda güvenliği konusunda gıda mühendislerinin üstlenmesi gereken sorumlulukları anlattı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking