Güncel Haberler

İftarda yemek süresi en az 15 dakika olmalı! Ramazanda zayıflama değil, kilo alma olasılığı daha yüksek! – SAĞLIK

Ramazan ayında diyet yapmanın mümkün olup olmadığının bireysel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, günlük hayatta tüketilen toplam kaloriyi iftar ile sahur arasında alıp buna hareketsizliği de eklerseniz, bu dönemde kilo alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu söylüyor. Ramazan. Ramazan.İftarda yemeğin mümkünse en az 15 dakika sürmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Hızlı yemek, aşırı kalori alımına ve mide sorunlarına neden olabilir.” dedi.Üsküdar NPİSTANBUL Üniversitesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, Ramazan ayında sağlıklı beslenme konusuna ağırlık verdi.Oruçluyken diyet yapılabilir mi?Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Oruçluyken Diyet Yapılabilir mi?” Sorunun cevabını merak ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Bu sorunun tek tek değerlendirilmesi gerekiyor. Normalde 3 ana öğün yiyen ve sürekli şekerli bir diyet uygulayan biriyseniz, besin alımınız sınırlı olacağından bu ay kilo vermeniz mümkün. Ancak günlük hayatınızda tükettiğiniz kalorilerin tamamını iftar ve sahur arasında tüketirseniz, tek öğünde karbonhidrat alımınız yüksekse ve buna hareketsizliği de eklerseniz tam tersine kilo alma olasılığınız daha yüksektir.” dedi.“Sahur kaçırılmaması gereken bir öğündür.”Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sahurun ​​günün ilk öğünü olduğu düşünüldüğünde iftara kadar uzun süre aç kalacağınızı belirterek, şunları söyledi: “Sahur mutlaka hazırlanması gereken bir öğündür. Aksi halde gün içerisinde baş ağrıları, tansiyon ve kan şekeri dengesizlikleri yaşayabilirsiniz. Kişinin uyku bozuklukları daha zor ise yatmadan 1 saat önce yumurta, peynir gibi protein ve kalsiyumdan zengin bir öğün tüketilebilir. Ancak en azından sahur vaktinde uyanmak ve su tüketmek gün içerisinde kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.” dedi.Sahur ve iftarla birlikte sağlıklı bir öğün nasıl olmalı?Doğru ve dengeli oluşturulan sahur ve iftar menülerinin metabolizma hızını canlı tutacağını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şöyle konuştu: “Öncelikle hamur işleri, salam, sosis, kızartmalar veya zeytinli tuzlu yiyecekler gibi işlenmiş gıdalar tüketilmelidir. Oruçta daha fazla susuzluğa neden olacağı için sahura tercih edilmemesini, bunun yerine daha doğal ve basit bir beslenme öneriyorum. “Organik yumurta, az tuzlu peynir, tuzsuz ayran ve organik ekmek bu öğün için çok daha uygun.” .“Hızlı yemek, aşırı kalori alımına ve mide sorunlarına neden olabilir.”İftarda yemeğin mümkünse en az 15 dakika sürmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, şunları söyledi: “Hızlı yemek, aşırı kalori alımına ve mide sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle yemeğe çorba ve salata ile başlamak yemek süresini uzatacaktır. İftar sofralarında birden fazla ana yemek seçmemeye çalışmanızı öneririz. Çorba, et/tavuk veya baklagillerden oluşan bir ana yemek, uygun porsiyonlarda zeytinyağlı bir garnitür, yoğurtlu bir meze ve salatadan oluşan bir iftar yemeği oldukça sağlıklıdır. “İftar sonrası atıştırmalık olarak şerbetli tatlılara alternatif olarak meyve ve kuruyemişler tercih edilebilir.” dedi.Yemekten sonra soda midenizde sıkışan havanın serbest kalmasına yardımcı olur.Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, sodanın sade suya karbondioksit veya bikarbonat katılmasıyla elde edilen bir içecek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Özellikle hızlı yemek yiyen bireyler büyük miktarda hava yutarlar. Gazozdan gelen ekstra gazın da etkisiyle hava, Midede sıkışıp kalanlar serbest kalır. Dolayısıyla midedeki gerginlik hissi azalır. Sindirime yardımcı olan enzimler içermez. Yani sadece mekanik rahatlama sağlar. “Benim tavsiyem soda tüketimini alışkanlık haline getirmeyin. ve vücudun işleyişine yapay olarak müdahale etmeyin” dedi. İftarda asitli ve şekerli içecekler yerine ayran için!İftar ve sahur dönemlerinde yapılan hatalardan birinin de susuzluğu gidermek için asitli ve şekerli içeceklerin sık tüketilmesi olduğunu kaydeden Hülya Yiğit, şöyle konuştu: “İftar sofralarında sıklıkla yer alan hazır limonatalar, buzlu çaylar ve şerbetler Özellikle asitsiz oldukları için boş kalori alımına da neden oluyorlar.Bu içecekler yemekten 1 saat sonra sizi acıktırmıyor.Bunun yerine şekersiz ev yapımı kompostolar,limonatalar ve ayran çok daha uygundur”.Kimler oruç tutmamalı?Şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp hastalığı, hamilelik veya sürekli ilaç kullanımı gibi kronik hastalıkları olan kişilerin oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini söyleyen Yiğit, şöyle konuştu: “Doktor uygun görürse beslenme uzmanına danışılarak süreç yönetilebilir. Doktor izni olmadan oruç tutmak ya da doktorun izni olmadan yanlış beslenme yöntemleri uygulamak kişinin sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturabilir. “En sağlıklı seçenek sürecin doktor ve beslenme uzmanı kontrolünde yürütülmesidir.” sözlerine son verdi.Kaynak : (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep bayan escort antep escort